Care este grosimea termoizolației la pereții exteriori?

Care este grosimea termoizolației ce se pune la pereții exteriori? Este o întrebare ce apare foarte des în rândul celor care își cumpără locuințe sau în rândul proiectanților pentru clădiri.

Grosimea stratului de termoizolație depinde în mare măsură de tipul de perete exterior, materialul din care este acesta realizat și grosimea peretelui exterior.

În ianuarie 2023 a fost publicat un nou normativ MC001-2022 privind performanța energetică a clădirilor. Conform acestui normativ se impun condiții minimi privind gradul de termoizolare al elementelor de construcție exterioare precum : planșee, pereți exteriori sau ferestre.

Dacă sunteți în căutarea unui verificator de proiecte atunci vă aflați exact unde trebuie, apăsați click aici.

În conformitate cu acest normativ pentru clădirile noi rezistența termică minimă pentru pereții exteriori este de 4 mpK/W. Cu cât rezistența termică este mai ridicată, cu atât performanța de termoizolare a unui perete este mai mare, adică se pierde mai puțină căldură.

Rezistența termică a unui element de construcție depinde de grosimea și calitatea straturilor elementelor de construcție din care este format. Spre exemplu un perete exterior în general are ca și straturi: termoizolație, peretele de zidărie, tencuiala interioară, glet și var. Straturile de glet și de var sunt foarte subțiri, au performanțe scăzute și se pot cu ușurință neglija. În același fel se vor neglija și straturile de finisaj aplicat peste termosistem și care au grosimea de doar câțiva mm.

Termoizolația pereților exteriori ai locuințelor

Practic termoizolația unui perete va depinde în mare măsură de performanețele peretelui și performanțele termoizolației.

În general pereții de zidărie exterioară au grosimea de cel puțin 25cm, uneori se folosesc și pereți cu o grosime de 30cm. Peste acest perete se prinde la exterior un strat de termoizolație.

Dacă sunteți în căutarea unei locuințe la un preț nou și într-o zonă excelentă, apăsați aici.

Grosimea acestui strat de termoizolație depinde de tipul de cărămidă utilizată. Spre exemplu cărămizile pline au performanțe scăzute și atunci este necesară o grosime mai ridicată a stratului de termoizolație, în timp ce cărămizile de tip BCA au performanțe superioare. Cărămizile din argilă arsă cu goluri verticale se încadrează undeva între cele două.

Fiecare material de construcție dincolo de grosimea stratului aplicat se mai caracterizează și prin conductivitatea termică. Valoarea conductivității termice pentru diferite materiale se poate cu ușurință regăsi în fișele tehnice ale materialelor. Cu cât un material este mai termoizolant cu atât conductivitatea termică va fi mai scăzută.

În general un material de construcție se consideră că este un bun material termoizolant dacă are o conductivitate termică mai mică de 0,10 W/mK. Spre exemplu vata minerală, vata bazaltică, polistirenul, spuma de poliuretan au valori ale conductivității termice cuprinse între 0,025 și 0,045 W/mK.

Ce grosime de termoizolație alegem la pereți

Având în vedere cele de mai sus se poate concluziona după câteva calcule elementare că în conformitate cu normativele apărute în anul 2023 stratul termoizolant va trebui să aibă grosimea de 15cm pentru pereți din BCA cu grosimea de 25cm și de cel puțin 20cm pentru pereți din cărămidă din argilă arsă cu goluri verticale cu o grosime de 25cm.

Atenție că normativele apărute în ianuarie 2023 nu impun condiții similare pentru clădirile ce erau în curs de proiectare, pentru acestea se mențin condițiile de la momentul la care s-a început proiectarea.