Evoluția tehnologică dar și demografică de astăzi face ca meseria de constructor, inginer sau arhitect, să fie din ce în ce mai căutată.
În condițiile în care populația lumii s-a dublat la aproape 8 miliarde de persoane în ultimii 20 de ani, se poate constata o deficiență majoră de specialiști în domeniile tehnice, iar acum mă voi referi mai ales la domeniul construcțiilor.
În timp ce populația lumii crește, economiile statelor se dezvoltă și au nevoie de noi și noi construcții, fie ele civile, comerciale, administrative, industriale sau de infrastructură, numărul de specialiști este în scădere. Se întâmplă acest lucru nu doar în România ci și la nivel global.
Noile generații sunt mai puțin dispuse spre a învăța, spre a depune un efort pe termen lung. O facultate de construcții nu poate fi considerată a fi grea, dar nici nu se poate spune că este ușor de făcut. De fapt o facultatea trebuie să nu reprezinte o chestiune ușoară, ea are drept scop să fii pregătit pentru o anumită meserie.
Estimez că în următorii 20 de ani va apărea o penurie de specialiști în constructori, adică cererea de pe piață va depăși cu mult oferta. Ca în toate domeniile în care se înregistrează o penurie pentru o anumită resursă costul acelei resurse la crește. Estimez că în domeniul construcțiilor specialiștii vor avea printre cele mai ridicate salarii din lume în următorii ani.
Tocmai de aceea îndemn tinerii să urmeze această meserie care extrem de frumoasă și care oferă provocări permanente. Majoritatea constructorilor ajung să își facă meseria cu pasiune, cu dăruire iar când compensațiile materiale sunt pe măsură față de medie societății atunci cu siguranță că va crește atractivitatea.
Economia unei țări este cu atât mai puternică cu cât ea produce mai multe, prelucrează resursele de care dispune iar pentru acest lucru ai nevoie de oameni cu pregătire tehnică superioară.
Îndemn pe tineri să devină constructori, ingineri sau arhitecți și cu siguranță că nu vor regreta.
Iar dacă sunteți deja atunci vă îndemn să fiți cei mai buni. Nu vă limitați doar la studiile universitare, o dată ce ați intrat pe acest drum trebuie să vă asigurați o pregătire permanentă, să deveniți dacă nu cel mai bun, atunci cu siguranță printre cei mai buni din domeniul în care activați.
Învățați, învățați și iar învățați vă spun și atunci prin pregătirea pe care o aveți, prin știința pe care o veți acumula veți deveni cel mai bun iar acest lucru vă va oferi nu doar satisfacții profesionale ci și satisfacții financiare, căci acest “cel mai bun” vă pune în situația specială a unui monopol al informației, al științei pe un anumit domeniu.
În general oamenii în mod greșit fug după ținte apropiate, după câștiguri imediate și nu sunt atenți la proiectele ce ar trebui stabilite și implementate pe termen lung. Vă propun să aveți obiective pe termen scurt, anuale, dar și obiective pe termen mediu 3-5 ani și pe termen lung și atunci când v-ați apucat de ele să vă și finalizați. Majoritatea oamenilor doar spun că vor face un lucru , uneori îl început și majoritatea nu îl mai termină, găsesc tot felul de scuze pe parcurs pentru a le abandona, uneori fugind după aceste ținte mici dar apropiate.
O carieră se construiește în timp prin profesionalism. Fiți serioși, recunoașteți atunci când ați greșit, îmbrăcați-vă frumos, să arătați îngrijit, să fiți prezenți la timp, să luați cuvântul atunci când participați la evenimente și să fiți capabili să ascultați și să dialogați atunci când aveți o comunicare publică sau privată.
Dacă vă veți face treaba bine în fiecare zi, fără scuze, consecvent, atunci cu siguranță veți reuși.